A więc dziś napiszę wam dwa posty ! Yeach... :3 To tak pierwszy post będzieo dziwnym i smacznym owocu. To było tak , pojechałam z mamą na bazarek.Kiedy już wracałyśmy poszłyśmy po mandarynki , a ten pan co je sprzedawał zaproponował nam ten pyszny owoc i dał nam skorztować :) Zakochałam się w tym owocu...! A teraz trochę histori o tym "tajemniczym" owocu <3
Kaki nazywane również persymona lub szaron pochodzi z Chin i Japonii. Obecnie są uprawiane również w Korei Południowej, USA, Europie i cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Do naszego kraju owoce te dostarczane są przez cały rok z różnych krajów.
-Owoce kaki przypominają wyglądem pomidora. Są żółtoczerwonego lub pomarańczowego koloru z czterema szerokimi, ciemnozielonymi liśćmi przy ogonku. Ich miąższ jest lekko twardy, słabo aromatyczny, bardzo słodki i ma galaretowatą konsystencję. Skórkę mają gładką i cienką, jak skórka pomidora.
-Owoce kaki spożywa się na surowo, suszone, gotowane i kandyzowane. W postaci dżemów, marmolad, galaretek, lodów, deserów, słodko-kwaśnych sosów i sałatek owocowych. Można je zjadać ze skórką bądź obierać ze skórki. Można je pokroić w poziome plastry lub w kostkę, można też wyjeść miąższ łyżeczką z połówek owocu. Najlepiej owoce kaki smakują z dodatkiem soku pomarańczowego lub cytrynowego, jako dodatek do bitej śmietany lub gałek lodów. Miękkie owoce kaki jada się także lekko zamrożone w całości, w postaci sorbetu.
-Kaki można kupić jak są jeszcze twarde, a degustować dopiero jak dojrzeją. A dojrzewają one bardzo szybko, w temperaturze pokojowej dojrzeją w ciągu 2-3 dni. Dojrzałe owoce są miękkie, szkliste i soczyste. W lodówce można je przechowywać do 2 dni. Natomiast niedojrzałe kaki charakteryzują się zielonym przebarwieniem, są twarde i mają charakterystyczny cierpki smak.
Smak owocu określa się jako smak „pomiędzy pomidorem, a morelą”. Niektórym kaki przypomina smakiem gruszki, śliwki, dynię, a jeszcze innym brzoskwinię z lekkim posmakiem wanilii.
-Kaki są źródłem witamin: A i C, cukrów, karotenów, żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia, i z tego względu polecane są chorym na osteoporozę, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny. ---Dodatkowo zawierają mało kalorii, 100 gram kaki ma 73 kalorie.
Występują dwie główne odmiany kaki:
-jedna z dużą ilością taniny – garbnika o właściwościach ściągających i przeciw zapalnych. Dlatego owoc ten gdy jeszcze nie jest dojrzały ma cierpki smak, natomiast cierpkość znika, gdy owoc dojrzeje. Ich miąższ jest podzielony na przegródki z ośmioma jadalnymi pestkami;
-druga bez taniny – owoc ten jest słodki i w dodatku nie zawiera pestek. Owoce tej odmiany nawet jak są niedojrzałe to są smaczne. Tę odmianę można najczęściej znaleźć na półkach sklepowych.
Owoce kaki niestety źle znoszą transport i dlatego na rynkach europejskich są mniej znane. Ale ostatnio coraz częściej możne je spotkać w naszych sklepach. I to bardzo dobrze, gdyż owoce kaki są bogate w witaminy i składniki mineralne, cenne dla naszego zdrowia. Dlatego, jeśli mamy możliwość kupienia tego owocu, skuśmy się na niego i przekonajmy się jak smakują, a na pewno na tym nie stracimy.
Owoce Kaki
Drzewo Kaki
Naprawdę polecam do spróbownia tego owocu , jest pyszny.
Jeżeli chcecie , zęby owoc dobrze smakowała wstawcie go całego do mikrofali na 3-5 sekund :)
A więc to już wszystko na mojego posta pierwszego...
Następny się niedługo pojeawi !
Pa pa <3
jadłam i jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńhttp://hola-felipe.blogspot.com/
Cześć!
OdpowiedzUsuńChciałaś kiedyś, abym zareklamowała Twojego bloga. Niestety nie mogę polecić bloga w jednym z moich postów, ale na moim blogu pojawiła się nowa funkcja. :)
Możesz złożyć zamówienie w dziale "Zamówienia na buttony". (więcej dowiesz się na miejscu) W ten sposób obrazek odnoszący się do Twojego bloga zostanie u mnie na zawsze. :)
you-are-beautiful-mistake.blogspot.com
Też uwielbiam ^^
OdpowiedzUsuńhttp://ola-olaalife.blogspot.com/ <-- udostępnisz? Ja twój też ;)
Zajrzę :)
OdpowiedzUsuńLubię takie owoce , mniam ♥
OdpowiedzUsuńZajrzyj na mojego bloga :)